Op de website van PsychCentral schrijft Diana L Walcutt in haar blog op 27 april 2009 een mooi artikel over de invloed van chocolade op ons gemoed.
Eerst en vooral verwondert ze zich, zoals ikzelf trouwens dagelijks sinds ik het fenomeen chocolade bestudeer, over de algemene goedheid van chocolade voor ons . Zij refereert ook naar de vele studies die tegenwoordig alom te vinden zijn : dat chocolade goed is voor de bloeddruk, om de cholesterol te verlagen, werkt preventief tegen kanker en ‘fixt’ bijna alles wat met u kan misgaan, behalve de ronding van uw buikomtrek (maar daar wil ik later op ingaan.)
Verder stelt ze : één van de weldoende ingrediënten in chocolade is reservatrol, een antioxidant (immuunsysteem booster) dat ook o.a. in rode wijn gevonden worden. De invloed van reservatrol is dat het zowel de endorfine (natuurlijk opiaten) als de serotoninewaarden (een chemische stof die de gemoedsgesteldheid beïnvloedt en die ook gebruikt wordt in antidepressiva) in de hersenen een serieuze boost kan geven. Doordat het serotoninewaarden in de hersenen kan verhogen, kan donkere chocolade ook de serotonineproductie verhogen in de darmen en zo het immuunsysteem helpen bevorderen.
Wel waarschuwt ze : vooraleer al het ‘konijnenvoer’ (dat moet dan over groenten en fruit gaan!)te vervangen door donkere chocolade moet je wel beseffen dat de aanbevolen hoeveelheid per dag slechts 1 ounce is (=+/- 28 gram). Dat lijkt niet veel doch dat zou voldoende zijn om de bloeddruk te verlagen en de bloeddoorstroming door de aderen te verbeteren, de kans op bloedklonters te verlagen en de LDL cholesterol (slechte) te verlagen.
Een andere waarschuwing die zij geeft is : vermijdt het drinken van melk bij het eten van uw ounce donkere chocolade, het is aangetoond dat melk de opname van antioxidanten verhindert. In dat geval krijg je dus alleen de calorieën en de vetten binnen en heeft het geen weldoend effect op het lichaam. Mocht je overwegen donkere chocolade te vervangen door witte, vergeet het maar, witte chocolade is geen chocolade, er zit alleen maar vet en melk in, geen gram cacao, en de antioxidanten zitten in de cacao!
Verder verwittigt ze tegen het overgebruik van chocolade : elke dag teveel chocolade eten kan ernstige gevolgen hebben zoals migraine, gewichtstoename, verteringsproblemen (diarree), nierstenen en maagzuur. Donkere chocolade zou minder maagzuur veroorzaken dan melkchocolade, en het zou minder invloed hebben bij galaandoeningen doch dit is nog niet met zekerheid te stellen. De meeste donkere chocolade bevat ook cafeïne , dus als je reeds diëtische voorschriften volgt, wees dan voorzichtig en spreek er met uw gezondheidsconsulent over.
Wauw, nu hoor je het ook eens van een ander! Ik zou zeggen : dank U Diana L. Walcutt voor dit ondersteunend artikel. Wel wens ik op het laatste paragraafje te reageren en stellen dat ze blijkbaar nog niet gehoord heeft van Xoçai : Xoçai bevat geen cafeïne, dus dat is al een probleem minder. Verder heeft u al genoeg met drie kleine stukjes van 6 gr= 18 gr per dag om bijna 10000 Orac-antioxidanten binnen te hebben, waardoor het zeker geen probleem voor de lijn kan vormen, integendeel, mensen vermageren ervan, doch hierover later.
Vrije vertaling van haar blog artikel http://psychcentral.com/blog/archives/2009/04/27/chocolate-and-mood-disorders/
maandag 8 juni 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten