vrijdag 5 juni 2009
Chocolade en uw gezondheid!
Onder deze titel zal ik verschillende artikelen publiceren. Het is een feit dat er meer en meer gesproken wordt over de gezondheid van de donkere chocolade. Je kan geen krant of tijdschrift meer openen zonder dat er allusie op gemaakt wordt. Veel van die artikelen echter eindigen met de nodige voorbehoud zoals 'dat dit allemaal wel goed klinkt, doch dat om het vereiste aantal flavonoïden(of ook flavonolen of flavonen genoemd) binnen te krijgen om enig resultaat te bekomen de hoeveelheid chocolade te groot is en dus dat het oneindig slecht blijft voor de lijn'. Of nog : 'dat de goede stoffen allemaal vernietigd werden door het productieproces en/of dat veel fabrikanten de flavonolen uit de cacao puren omdat deze de bittere smaak geven en dat het dus niet zo vanzelfsprekend is dat donkere chocolade gezonder is omdat er dan enkel veel vet en suiker overblijven'. Dat klopt allemaal wel, maar slechts gedeeltelijk, volgens de keuzes die u maakt, want er werd nergens rekening gehouden met de mogelijkheid van een gezonde chocolade zoals Xoçai™, die terug naar de basis gaat en zo wel al deze goede eigenschappen behoudt. Het kan ook niet, want Xoçai is nog maar net op de Europese markt!
Laat ons even alles terug op een rijtje zetten.
Het is het aantal en de verscheidenheid aan verschillende soorten Flavonoïden en antioxidanten in de cacao die zorgen voor het grootste deel van de gezondheidsclaims. Deze zitten in grote mate in cacao, doch spijtig genoeg worden deze grotendeels vernietigd door het productieproces naar chocolade. Dit komt doordat de door ons gekende chocolade warm geperst wordt (verhitting dus), na een gistingsproces, meestal ook nog eens gealkaliseerd is (in vaktermen wordt dit trouwens ‘dutching’ genoemd want het zijn Nederlanders die deze procedure ingevoerd hebben om de bittere smaak te vermijden). Er worden dan ook nog geraffineerde suikers aan toegevoegd , de cacaoboter wordt meestal (grotendeels) vervangen door een andere vetstof, en er worden kleur, smaak en smeermiddelen aan toegevoegd, ja ook bij sommige zogenaamde ‘pure’ donkere chocolade. Bij melkchocolade vernietigt de melk nog eens de overgebleven ‘gezonde’ bestanddelen, waardoor we effectief alles op basis van melkchocolade kunnen catalogeren onder de noemer ‘dikmakende zoetigheid’, dus als je er niet van af kunt blijven, geniet ervan (en zeker met mate voor de lijn), doch al hetgeen hier volgt in verband met de gezondheid van donkere chocolade is hierop niet van toepassing, en al helemaal niet voor witte chocolade, hier komt zelf geen cacao aan te pas.
Bij Xoçai wordt de cacao niet gegist, enkel koud geperst, wordt de chocolade niet gealkaliseerd en worden geen ‘vreemde producten’ toegevoegd zoals kleurstoffen, vulmiddelen, smeerstoffen, geraffineerde suikers, enz. Ook wordt de natuurlijke cacaoboter gebruikt, geen vervangvetten. Xoçai zoet zijn chocolade met laag glycemische zoetstof (vooral op basis van suikerrietsap kristallen)die volledig opgenomen worden door het lichaam en niet omgezet worden in vetten. Er worden gevriesdroogde Açaibessen en blauwe bessen aan toegevoegd waardoor het aantal flavonoïden nog stijgt en in het afgewerkt product wordt vastgesteld dat er nog 3582 ORAC waarden aan antioxidanten inzitten per 6 gr. De makers gaan ervan uit dat 3 stukjes van 6gr per dag, ruim voldoende zijn om massaal genoeg antioxidanten binnen te hebben om de vrije radicalen de baas te kunnen, dit wil zeggen in het totaal 93 Kcal, dus je kan ook niet spreken van een dikmaker.
Feit is dus dat al de goede studies die tegenwoordig overal ter wereld plaatsvinden, en tot de conclusie komen dat pure chocolade goed is voor hart en bloedvaten en andere (zie verder in de volgende artikelen), mogen aanvaard worden zonder voorbehoud, en zelf in 't kwadraat, met Xoçai in het achterhoofd.
Onlangs was Dr. MD.Ph Steve Warren(*) nog in Engeland en tijdens zijn uiteenzetting maakte hij gewag van : “Spijtig dat ze het product uiteindelijk ook chocolade noemen, Xoçai wordt vervaardigd uit zuivere pure cacao : een vrucht met het hoogste gehalte aan antioxidanten, en door het toepassen van eeuwenoude verwerkingsmethode, terug in zijn waarde hersteld als medicijn, zoals het werd aanzien bij de originele gebruikers, de indianen. En ja, het smaakt naar chocolade, maar dan naar één van superieure kwaliteit!”
(*) Dr.MD.Ph. Steve Warren is algemeen dokter die zich de laatste 15 jaar gespecialiseerd had in de geriatrie en voedingsleer ivm verouderen. Van daaruit is zijn interesse gegroeid naar antioxidanten, die ook wel eens anti-aging worden genoemd en zo terecht gekomen bij Xoçai. Zijn verwondering en interesse werd zo groot dat hij uiteindelijk aangesteld werd om verder alle onderzoeken te begeleiden die door verschillende instanties en universiteiten worden uitgevoerd op het product. U kan meer vernemen op zijn website www.mydrchocolate.com .
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten