Ik ben reeds van kindsbeen af een grote liefhebber van chocolade doch omwille van - laat ons het maar houden op voluptueuze neigingen - ben ik de laatste jaren echt op de rem gaan staan.Ik at nog wel chocolade, doch de echte verslaving was verminderd. Neemt niet weg dat als iemand zo vriendelijk was een verpakking in mijn buurt te laten, ik niet instond voor de gevolgen. Doch zomaar een pralinewinkel binnenspringen om een kwart kilo pralines te gaan kopen, of in het groot warenhuis een grote 400gr verpakking te kopen, om die in een keer binnen te spelen, dat is lang verleden tijd. Trouwens dat had niets meer met ‘genieten van een stukje chocolade’ te maken, dat was letterlijk decadente verslaving.
Ik heb geleerd dat je kan genieten, met mate, en aangezien er de laatste jaren steeds meer berichten in de media worden verspreid dat donkere chocolade goed zou zijn voor de gezondheid, heb ik mij daar een beetje op toegelegd. Als ik dan al chocolade at, moest het donkere chocolade zijn. De echte draagwijdte van die beweringen ben ik maar beginnen inzien toen ze me deze Xoçaí™ voorstelden. (hier is die nog niet gekend, doch ik hoop er met deze blog verandering in te brengen, hij waait nu vanuit Engeland naar Benelux, en dus zal u er niet meer naast kunnen kijken binnenkort). Ik ben een beetje gaan ‘neuzen’ en was ongelooflijk geschrokken hoeveel informatie over de heilzame werking van chocolade er overal te vinden is. Ik zal die voor u hier zoveel mogelijk en hopelijk overzichtelijk trachten te verzamelen.
Door de eeuwen heen is chocolade stilaan een wereldwijd begrip voor ‘goed voelen – welbehagen – genieten’. Als mensen iets lekkers willen, dan grijpen ze vaak naar chocolade. Hoe verrukt kijkt uw kind als het chocolade krijgt, wat doet hij liefst op zijn boterham ‘s morgens (en niet alleen de kinderen), welke desserten lust u het liefst. Feit is dat we reeds zeer vroeg in onze ontwikkeling de smaak als zintuig krijgen, en die wordt het meest bevredigd met een voedingsrijke lekkernij zoals chocolade.
De liefde voor de chocolade is niet leeftijdsgebonden, niet land- of ras gebonden, het bestaat wereldwijd, in alle lagen van de bevolking, van leeftijd, van cultuur. Het is alomtegenwoordig en de laatste tijd krijgt het ook nog veel aandacht in de pers, meestal goede commentaren, want er zouden heel wat gezonde voedingsmiddelen en phytonutriënten (later meer hierover) in chocolade zitten. Jaren geleden werd gezegd dat één glaasje wijn goed voor uw hart en bloedvaten was, nu dus ook chocolade (maar in veelvoud).
Doch vergis u niet : er is chocolade en Chocolade met een hoofdletter. Want wat er met de gezonde cacaoboon en het drankje dat er vroeger van gemaakt werd, allemaal gebeurd is in de loop van de jaren is spijtig genoeg niet ten goede gekomen aan die gezonde lekkernij. Integendeel! In veel chocolade is er niet eens nog echte cacao verwerkt, doch een chemisch substituut. Melkchocolade en witte chocolade zijn een grote bron van vetten, vulmiddelen, smeermiddelen, E-toevoegingen allerhande, e.d. zodat ze in feite echt een gevaar vormen voor de gezondheid. Het vermanende vingertje dat nu steeds weer opgestoken wordt door artsen en tandartsen, door diëtisten en voedingsconsulenten, enz was hier waarschijnlijk meer dan terecht.
Maar er is hoop en er is toekomst voor de echte liefhebber, de vermageringsfreak die niet durft, degene die om gezondheidsredenen niet mag, degene die het 'nooit' eet want het is ongezond, en anderen.
Gezonde chocolade bestaat echt! Het is kwestie van de juiste keuze te maken!
vrijdag 27 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten