Gezonde Chocolade is goed voor U, en die bestaat écht.

Xoçai is de voorloper van de chocolade revolutie. Door de koude persing van de cacaobonen is deze chocolade UNIEK!
Zeg niet zomaar chocolade tegen Xoçai : het is de eerste en enige functionele superfood chocolade op de markt!
Het is reeds een hype in Amerika , Australië - Nieuw Zeeland, Canada en Japan en komt nu naar Europa.
We zullen u via dit blog zo goed mogelijk informeren over hetgeen dit voor u, uw gezondheid, doch ook voor uw portemonee kan betekenen.
Donkere chocolade zit boordevol voedingsstoffen, polyfenolen en flavonoïden waardoor het zeer hoog scoort als antioxydant. Dankzij de koude persing en de afwezigheid van geraffineerde suikers , het toevoegen van Açai bessen en andere donkere vruchten, hoog aan antioxydanten, scoort Xoçai nog beter. (*)

Stop alvast u schuldig te voelen bij het eten van chocolade, maak enkel de juiste keuze!

(*) Deze informatie is geenziens bedoeld tot het stellen van medische diagnoses noch enige genezingclaims. Het is louter informatief. Stop nooit met een geneeskundige behandeling zonder uw arts te raadplegen.



dinsdag 7 april 2009

Geschiedenis


(bij de tekening : azteken drinken het chocoladedrankje)


Laat ons eerst even teruggaan in de geschiedenis. Nu chocolade volledig is geïntegreerd in ons bestaan zouden we weleens kunnen vergeten dat het een natuurlijke origine heeft nl. een cacaoboon

De Cacaoboon is afkomstig uit het Amazonewoud en werd door de Mayas en Azteken gecultiveerd. Deze volkeren erkende vrij vroeg de wellness krachten van deze vrucht ‘de cacaoboon’ en verbruikte deze in vloeibare vorm. Ze noemde de drank “chocolatl” (werd Xocolatl geschreven),die als ‘bitter water’ vertaald kan worden. Hierbij werd de cacaoboon (cacahuatl) gegrild en verbrijzeld op vuurwarme stenen. De bekomen pasta werd opgewarmd en aangelengd met water, en naargelang op smaak gebracht met vanille, peper, chilipeper, kaneel, anijs, of andere specerijen.
Dit drankje had de reputatie voedzaam te zijn, een versterkende energieleverancier en werd tevens als afrodisiacum geprezen.

De Mayas en Azteken gebruikten de cacao als betaalmiddel, onder andere belastingen en slaven werden ermee betaald.
Christofel Columbus kwam als eerste Europeaan in aanraking met cacao in juli 1502 op het eilandje Guanaja (nu Honduras) doch schonk geen aandacht aan ‘die bonen’. Als in 1519 Hernàn Cortès in Mexico aankomt en start met de verovering van de nieuwe wereld, wordt hij ontvangen door Montezuma die hem een cacaodrank als verwelkoming aanbiedt. Cortès wist wèl de waarde van die drank te appreciëren en schreef in zijn dagboek : “na het drinken van dit drankje, kan je de hele dag verder reizen zonder vermoeidheid en zonder behoefte aan ander voedsel.”

In 1524, stuurde Hernán Cortès een lading cacaobonen naar Keizer Karel V en zijn hofhouding maakte er een drankje van dat met honing zoeter gemaakt werd. Het monopolie bleef meer dan 50 jaar in Spaanse handen. Slechts in 1594 duikt Chocolade op in Italië, via Napels wordt hij dankzij een wetenschapper uit Nuremberg – Johann Volckammer- in 1641in Duitsland ingevoerd. Frankrijk kent chocolade onder die benaming reeds sinds 1625, dankzij het huwelijk van Anna van Oostenrijk, dochter van Filip III van Spanje met de Franse Koning Louis XIII. De nieuwe Franse Koningin introduceerde de chocolade aan het Franse hof en de religieuze gemeenschap , er wordt verteld dat de kloosterlingen als eerste specialist werden in het verwerken van deze nieuwe chocoladedrank. Een eerste patent voor 29 jaar werd door Louis XIV verleend aan David Chaillou, officier van de Koningin, om “het unieke voordeel om een bepaalde bereiding – chocolade genaamd- te produceren, te verkopen en in omloop te brengen. Deze David Chaillou had een boetiek in Parijs, toen was de chocolade vooral een voordeel voor het hof, de geestelijken en de dokters. De Engelsen begonnen sinds 1660 cacaobomen te planten in hun kolonie Jamaïca. In die tijd was Holland reeds vermaard in de scheepvaart en zagen zij vlug het nut in van de cacao en wierpen zich daarop op als vervoerder tussen Amerika en Europa. Het monopolie van D. Chaillou eindigt in 1693, het drankje werd dan bereid door een aantal ‘Apothekers’ en kruidenverkopers, doch nog steeds op kleine schaal. De bereiding blijft vrij primitief doch kent een zeer grote evolutie in de volgende eeuw. In 1728 verschijnt de eerste ‘chocoladeverwerking met hydraulische machines’ in Bristol (Engeland).
In vogelvlucht een aantal belangrijke data : in 1815 installeert de Nederlander VAN HOUTEN de eerste chocolade fabriek , kort gevolgd door de Zwitser Caillier (SUCHARD) in 1819, dan KOHLER in 1824 (Lausanne) en LINDT et TOBLER. Het is de Zwitser Caillier die als eerste met een BLOK harde chocolade komt, tot dan toe werd chocolade nog altijd vloeibaar bereid.
Voor België is het wachten tot 1883 dat CÔTE D’OR met een eerste chocolaterie komt en in 1912 komt NEUHAUS als eerste met een ‘gevulde’ chocolade die Praline genoemd wordt.
Chocolade is vlug de favoriet voor het creëren van verschillende ‘snoep’ : in koekjes, rond noten, als pasta, als beleg. Milky Way zou al bestaan van 1923. Kwatta komt als eerste met een ‘latje’ chocolade van 45 gr voor kleinverbruikers in 1921, Nuts komt als eerste met een chocolade gegoten rond noten in 1930, enz. Het valt op dat een aantal van de eerste spelers op de markt, nog altijd de markt domineren. Chocolade is dus een zeer constante factor die nog steeds tot de verbeelding en de smaakpapillen spreekt.
Je vindt nog meer data op http://nl.wikipedia.org/wiki/Chocolade#Geschiedenis

Spijtig genoeg zijn met de evolutie van de verwerking van de cacaobonen ook veel van hun specifieke natuurlijke eigenschappen min of meer verloren gegaan, maar alles komt terug.
Lees mij verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten