Cacao lijkt een van de gezondste voedingsbronnen te zijn die er bestaan. Mocht u al gehoord hebben over ORAC dan scoort donkere chocolade hier vrij hoog en door het gebruik van rauwe, onbewerkte cacao in zijn chocolade, scoort Xoçai™ met grote voorsprong op de rest.
Hier even een woordje uitleg waarom dit zo is.
ORAC is een berekeningswijze van het aantal antioxydanten in een bepaalde voeding. Het komt uit Amerika en betekent letterlijk Oxygen Radical Absorbance Capacity. Hierbij wordt berekend hoe krachtig een bepaalde voeding is om te vechten tegen vrije radicalen.
Een antioxydant is een molecule die over de eigenschap beschikt om de schadelijke vrije radicalen, die zich in ons lichaam bevinden, te neutraliseren.
De schadelijke effecten van vrije radicalen hebben storingen binnen het menselijk DNA tot gevolg. Dit kan het verouderingsproces versnellen en permanente schade veroorzaken aan het menselijk lichaam.
Door onze leefwijze, onze voeding (vooral door de stoffen die toegevoegd zijn aan onze voeding zoals kleur en smaakstoffen doch ook pesticiden, e.d.) de stress, de luchtvervuiling, enz, krijgt ons lichaam veel vrije radicalen te verwerken. Op zich heeft het lichaam een eigen legertje antioxydanten gereed om hiertegen te vechten, doch teveel is ook hier ‘trop’ en vroeg of laat moet het lichaam geholpen worden. In principe zitten antioxydanten in fruit en groenten, noten en bonen (hoe donkerder hoe meer) : doch we moeten opletten hoe we die ingrediënten verwerken, door te koken en te verhitten gaat een heel belangrijke hoeveelheid verloren, dus moeten we zorgen voor genoeg rauwe alternatieven. Door onze jachtige leefwijze nemen we niet genoeg tijd om altijd gezond te koken en de aanbevolen 5 porties fruit en groenten zijn voor sommigen een utopie. Hier komen supplementen dan goed van pas. En als die supplementen geleverd worden door gezonde chocolade is dit aangenaam meegenomen.
ORAC-waarden worden hoofdzakelijk bepaald door polyfenolen en flavonoïden in de voeding.
Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen, die voorkomen in planten. Belangrijke polyfenolbronnen zijn bessen, thee, bier, wijn, olijfolie,chocolade/cacao, walnoot, pinda, verba mate en andere vruchten en groenten. Vruchtschillen hebben een hoog gehalte aan polyfenolen.
Flavonoïden zijn een groep organische verbindingen met een typisch basisskelet die veel voorkomen in bosbessen, bloemen, vruchten, bessen, cacao en groenten.
Polyfenolen werken ontstekingremmend en hebben een anticarcinoge werking. Flavonoïden en anthocyanen beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Ook verminderen ze de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten, waardoor minder arteriosclerose optreedt. Verder kwam uit een studie van het Vanderbilt University Medical Center naar voren dat bij het regelmatig drinken van vruchtensap het risico op de ziekte van Altzheimer met 76% werd verlaagd, waarvoor de polyfenolen verantwoordelijk gehouden worden.Van resveratrol wordt verondersteld, dat dit een gunstige werking heeft bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker. De polyfenolen hebben ook nog als eigenschap dat ze ontstekingsprocessen tegengaan. (bron : u kan meer leren over deze materie als u de afzonderlijke namen opzoekt in Wikipedia)
Door onze leefwijze, onze voeding (vooral door de stoffen die toegevoegd zijn aan onze voeding zoals kleur en smaakstoffen doch ook pesticiden, e.d.) de stress, de luchtvervuiling, enz, krijgt ons lichaam veel vrije radicalen te verwerken. Op zich heeft het lichaam een eigen legertje antioxydanten gereed om hiertegen te vechten, doch teveel is ook hier ‘trop’ en vroeg of laat moet het lichaam geholpen worden. In principe zitten antioxydanten in fruit en groenten, noten en bonen (hoe donkerder hoe meer) : doch we moeten opletten hoe we die ingrediënten verwerken, door te koken en te verhitten gaat een heel belangrijke hoeveelheid verloren, dus moeten we zorgen voor genoeg rauwe alternatieven. Door onze jachtige leefwijze nemen we niet genoeg tijd om altijd gezond te koken en de aanbevolen 5 porties fruit en groenten zijn voor sommigen een utopie. Hier komen supplementen dan goed van pas. En als die supplementen geleverd worden door gezonde chocolade is dit aangenaam meegenomen.
ORAC-waarden worden hoofdzakelijk bepaald door polyfenolen en flavonoïden in de voeding.
Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen, die voorkomen in planten. Belangrijke polyfenolbronnen zijn bessen, thee, bier, wijn, olijfolie,chocolade/cacao, walnoot, pinda, verba mate en andere vruchten en groenten. Vruchtschillen hebben een hoog gehalte aan polyfenolen.
Flavonoïden zijn een groep organische verbindingen met een typisch basisskelet die veel voorkomen in bosbessen, bloemen, vruchten, bessen, cacao en groenten.
Polyfenolen werken ontstekingremmend en hebben een anticarcinoge werking. Flavonoïden en anthocyanen beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Ook verminderen ze de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten, waardoor minder arteriosclerose optreedt. Verder kwam uit een studie van het Vanderbilt University Medical Center naar voren dat bij het regelmatig drinken van vruchtensap het risico op de ziekte van Altzheimer met 76% werd verlaagd, waarvoor de polyfenolen verantwoordelijk gehouden worden.Van resveratrol wordt verondersteld, dat dit een gunstige werking heeft bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker. De polyfenolen hebben ook nog als eigenschap dat ze ontstekingsprocessen tegengaan. (bron : u kan meer leren over deze materie als u de afzonderlijke namen opzoekt in Wikipedia)
Het waarom van deze slogan leest u in het vervolg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten