Gezonde Chocolade is goed voor U, en die bestaat écht.

Xoçai is de voorloper van de chocolade revolutie. Door de koude persing van de cacaobonen is deze chocolade UNIEK!
Zeg niet zomaar chocolade tegen Xoçai : het is de eerste en enige functionele superfood chocolade op de markt!
Het is reeds een hype in Amerika , Australië - Nieuw Zeeland, Canada en Japan en komt nu naar Europa.
We zullen u via dit blog zo goed mogelijk informeren over hetgeen dit voor u, uw gezondheid, doch ook voor uw portemonee kan betekenen.
Donkere chocolade zit boordevol voedingsstoffen, polyfenolen en flavonoïden waardoor het zeer hoog scoort als antioxydant. Dankzij de koude persing en de afwezigheid van geraffineerde suikers , het toevoegen van Açai bessen en andere donkere vruchten, hoog aan antioxydanten, scoort Xoçai nog beter. (*)

Stop alvast u schuldig te voelen bij het eten van chocolade, maak enkel de juiste keuze!

(*) Deze informatie is geenziens bedoeld tot het stellen van medische diagnoses noch enige genezingclaims. Het is louter informatief. Stop nooit met een geneeskundige behandeling zonder uw arts te raadplegen.



woensdag 29 april 2009

Cacao is gezond! Vervolg 1.

                                                  10746 ORAC      =        10746 ORAC

De Brunswick Laboratories in Amerika is een gevestigde waarde als het aankomt op het meten van  ORAC in de voeding of een supplement. Zij zijn een volledig onafhankelijk laboratorium.  Het is gegroeid vanuit universitaire onderzoeken  naar veroudering van het lichaam.

Ze hebben  een methode ontwikkelt waarbij zij de ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity ) kunnen meten tegen de vijf grote vrije radicalen die het lichaam schade kunnen berokkenen. Vroeger werd enkel getest tegen één soort tegelijk. Vrije radicalen veroorzaken oxidatie of roest als het ware en als de vijf in combinatie optreden kunnen zij schade berokkenen aan het DNA, de eiwithuishouding en de vetten, veroorzaken zij systematische ontstekingen en andere schadelijke effecten, en zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de ouderdomskwalen. Slechts één van de radicalen bestrijden zou zijn als het herstellen van één gaatje in een band als er nog vier andere zijn. Door dit nieuwe procedé helpt het Brunswick Laboratories de firma’s hun producten meer te verfijnen zodat ze efficiënter worden voor de consument. 

Dit zelfde Brunswick Laboratories heeft Xoçai™  een zegel van goedkeuring gegeven die natuurlijk fier prijkt op de doos en voor  echtheid van de beweringen en een garantie biedt , doch Xoçai™ mag ook op elk vierkantje chocolade de waarde aan ORAC vermelden, en dat bedraagt 3.582 per vierkantje van 6gr (omgerekend komt dat op 59.700 per 100 gr.). De chocolade markt is enorm groot en deze onderscheiding maakt wel degelijk het verschil. Dit maakt van deze chocolade  eigenlijk meer een aanvulling van een gezond dieet en/of lifestyle. 

Een aantal studies hebben recentelijk aangetoond dat een inname van 600 à 900mg  in totaal aan Flavonoïden uit antioxydanten van planten, het lichaam zou behoeden van schade die door vrije radicalen kunnen aangebracht worden. X Power Squares hebben een totaal van 1.008mg aan flavonoïden per dagrantsoen (3 x6gr) en 5600 mg per 100gr.

Andere voedingsinformatie over deze squares is : gewicht per stuk = 6gr

 







Voedingswaarden

Per 100g

Per dagrantsoen

3x6gr = 18gr

% GDA

Energie

546Kcal

2278kJ

98Kcal

409kJ

5%

Eiwitten

10.0gr

2.0gr

4%

Koolhydraten

50.0gr

9.0gr

4%

Waarvan suiker

37.0gr

7.0gr

8%

Vetten

34.0gr

 

6.0gr

 

 

9%

Waarvan verzadigde vetten

 

27.0gr

 

5.0gr

 

25%

 

Vezels

11.0gr

2.0gr

8%

Sodium

0.1gr

sporen

<1%


Minimale hoeveelheid cacao 72,5%

Ingrediënten : Donkere Chocolade (Cacao massa 59%) cacao boter, rauwe suikerriet sap kristallen, Cacao (13,8%), emulsiefier (Soya Lecithine), Açai bes poeder, blauwbespoeder


Hoeveel ORAC heeft een mens nodig?

Studies tonen aan dat een gemiddelde westerling  3000 tot 5000 ORAC per dag moeten kunnen opnemen om zijn lichaam daadwerkelijk te kunnen wapenen tegen de gevolgen van vrije radicalen. Sommigen spreken zelf van 10000, vooral voor mensen die blootgesteld zijn aan veel vervuiling, stress, enz. We moeten dit halen uit Fruit en Groenten. Niettegenstaande de veelvuldige motiverende campagnes in vele tijdschrifen en uit verschillende hoeken en een vernieuwd inzicht in gezondheid die velen volgen,  zien we dat de gemiddelde westerling slechts 3 porties fruit en groenten eet, een equivalent van ongeveer 1200 ORAC, sommigen drijven dit op naar 5 porties doch dat is nog altijd niet voldoende.  Het is dus niet evident om met onze voedingsgewoonten alleen te komen tot het beoogde aantal.

Dit kan wel gerealiseerd worden door de inname van 3 stukjes Xoçai™ chocolade per dag.

 9 op 10 mensen kennen en lusten reeds chocolade, 1 op 5 is eraan verslaafd. Wat een gemakkelijke manier om aan onze gezondheid te werken. Natuurlijk vervangt deze chocolade de fruit en groentenporties niet, want deze bevatten nog veel andere gezodne ingrediënten die we nodig hebben, doch het geeft een zekerheid. U hebt waarschijnlijk al verschillende drankjes gezien in de winkel waarop vermeld wordt “boordevol antioxydanten”, dan wil u die wel kopen, doch na een tijd vergeet u dat. Of u bent misschien in aanraking gekomen met firma's die drankjes verkopen die niet op de markt zijn, en hetzelfde effect hebben zoals Noni, Xango, Vemma of andere. Deze zijn stuk voor stuk goede alternatieven doch ze komen qua waarden niet aan de knie bij Xoçai. Chocolade heeft iedereen in huis, het komt er alleen op aan de juiste keuze te maken.
Vergeet alle vooroordelen over chocolade, deze is zeer gezond, zal u niet dik maken, (integendeel doch daar kom ik later op terug), helpt u aan de nodige ORAC om uw lichaam te beschermen, en is nog lekker ook!

Ik herhaal dus mijn nieuw levensmoto en hoop dat het ook de uwe wordt :

“3 Xoçai™ chocolates a day keeps the doctor  away!”


dinsdag 28 april 2009

Cacao is gezond. Waarom?


Cacao lijkt een van de gezondste voedingsbronnen te zijn die er bestaan. Mocht u al gehoord hebben over ORAC dan scoort donkere chocolade hier vrij hoog en door het gebruik van rauwe, onbewerkte cacao in zijn chocolade, scoort Xoçai™ met grote voorsprong op de rest.


Hier even een woordje uitleg waarom dit zo is.


ORAC is een berekeningswijze van het aantal antioxydanten in een bepaalde voeding. Het komt uit Amerika en betekent letterlijk Oxygen Radical Absorbance Capacity. Hierbij wordt berekend hoe krachtig een bepaalde voeding is om te vechten tegen vrije radicalen.

Een antioxydant is een molecule die over de eigenschap beschikt om de schadelijke vrije radicalen, die zich in ons lichaam bevinden, te neutraliseren.

De schadelijke effecten van vrije radicalen hebben storingen binnen het menselijk DNA tot gevolg. Dit kan het verouderingsproces versnellen en permanente schade veroorzaken aan het menselijk lichaam.
Door onze leefwijze, onze voeding (vooral door de stoffen die toegevoegd zijn aan onze voeding zoals kleur en smaakstoffen doch ook pesticiden, e.d.) de stress, de luchtvervuiling, enz, krijgt ons lichaam veel vrije radicalen te verwerken. Op zich heeft het lichaam een eigen legertje antioxydanten gereed om hiertegen te vechten, doch teveel is ook hier ‘trop’ en vroeg of laat moet het lichaam geholpen worden. In principe zitten antioxydanten in fruit en groenten, noten en bonen (hoe donkerder hoe meer) : doch we moeten opletten hoe we die ingrediënten verwerken, door te koken en te verhitten gaat een heel belangrijke hoeveelheid verloren, dus moeten we zorgen voor genoeg rauwe alternatieven. Door onze jachtige leefwijze nemen we niet genoeg tijd om altijd gezond te koken en de aanbevolen 5 porties fruit en groenten zijn voor sommigen een utopie. Hier komen supplementen dan goed van pas. En als die supplementen geleverd worden door gezonde chocolade is dit aangenaam meegenomen.
ORAC-waarden worden hoofdzakelijk bepaald door polyfenolen en flavonoïden in de voeding.
Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen, die voorkomen in planten. Belangrijke polyfenolbronnen zijn bessen, thee, bier, wijn, olijfolie,chocolade/cacao, walnoot, pinda, verba mate en andere vruchten en groenten. Vruchtschillen hebben een hoog gehalte aan polyfenolen.
Flavonoïden zijn een groep organische verbindingen met een typisch basisskelet die veel voorkomen in bosbessen, bloemen, vruchten, bessen, cacao en groenten.
Polyfenolen werken ontstekingremmend en hebben een anticarcinoge werking. Flavonoïden en anthocyanen beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Ook verminderen ze de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten, waardoor minder arteriosclerose optreedt. Verder kwam uit een studie van het Vanderbilt University Medical Center naar voren dat bij het regelmatig drinken van vruchtensap het risico op de ziekte van Altzheimer met 76% werd verlaagd, waarvoor de polyfenolen verantwoordelijk gehouden worden.Van resveratrol wordt verondersteld, dat dit een gunstige werking heeft bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker. De polyfenolen hebben ook nog als eigenschap dat ze ontstekingsprocessen tegengaan. (bron : u kan meer leren over deze materie als u de afzonderlijke namen opzoekt in Wikipedia)

Lijkt allemaal veelbelovend , mijn slogan vanaf nu is : “Three Xoçai chocolates a day keeps the docter away” (of vrij vertaald – drie Xoçai chocolaatjes per dag houdt de dokter buiten)
Het waarom van deze slogan leest u in het vervolg.

donderdag 23 april 2009

Eigenschappen van donkere chocolade

Chocolade heeft een algemene reputatie van dikmaker, vet, ongezond….

De Wetenschap heeft ondertussen wel al uitgemaakt dat dit niet volledig waar is. Dagelijks worden we bericht over de weldaden van donkere chocolade. Het zijn vooral de toevoegingen die de verantwoordelijkheid van deze eigenschappen moeten toegeschreven worden en niet de cacao op zich! Hoe meer cacao in de chocolade, hoe gezonder, want hoe minder toevoegingen. Melkchocolade of witte chocolade worden teveel ‘bewerkt’ en kunnen dus niet meer als ‘gezonde bron’ van deze eigenschappen genoemd worden, doch zwarte “pure” chocolade heeft heel wat voedingstoffen behouden.
Zo vonden we in een Frans rapport (bron is niet expliciet vermeld voor dit afzonderlijk item) volgende opsomming:
100 gr donkere chocolade bevat 490 Kcal en bevat volgende mineralen en oligo elementen :
· 400mg Potassium
· 180 à 250mg fosfor
· 100 à 140mg magnesium
· 40 à 60mg calcium
· 11mg sodium
· 4 à 6mg ijzer
· 0,7 à 1,2mg koper
· Sporen van fluor
· 1,5% théobromine en cafeïne
· Vitaminen A, B1, B2, B3, B12, en D

Verder vermeld de auteur : chocolade is een tonicum en werkt als antidepressivum : cacao bevat effectief chemische substanties waarvan de belangrijkste cafe¨ne en théobromine zijn naast phenylethylamine en serotonine die het centraal zenuwstelsel stimuleren, de spierprestaties en reflexen verbeteren, stress en depressieve buien bestrijden. Zij hebben een rol bij het verwekken van euforie en dynamisme. Chocolade is ook een hulp bij tijdelijke “uitputting”

Proteïnen : chocolade bevat 8 verschillende aminozuren, deze zijn nodig in de dagelijkse voeding van de mens

Vetten : het vetbestanddeel van cacaoboon is de cacaoboter : deze heeft een gunstige invloed in de strijd tegen hoge cholesterolwaarden.

Suikers : het zijn de suikers die toegevoegd worden die gevaarlijk zijn, hoe hoger de waarden aan zuivere cacao in de chocolade, hoe minder suiker erin verwerkt werd en dus hoe gezonder hij is.

Vezels : 100gr cacao bevat evenveel vezels als 100gr volkorenbrood, deze vezels zorgen voor een goede vertering

Potassium : speelt een belangrijke rol in de exciteerbaarheid van de spieren het metabolisme van het hart

Magnesium : zorgt voor een goed zenuwevenwicht en regulariseert de exciteerbaarheid van de spieren. Een gebrek aan magnesium veroorzaakt angstaanvallen, vermoeidheid,slapeloosheid en constipatie

Calcium : speelt een zeer belangrijke rol in de werking van de cellen en bij de constitutie van het beendergestel en de tanden

Fosfor : is een zeer belangrijk mineraal zout in ons lichaam in combinatie met calcium : het is de basis van ons beendergestel

Sodium : 11mg sodium in 100gr donkere chocolade is een zeer goede standaard voor een zoutloos dieet. Dit kan niet gezegd worden van melkchocolade want door de melk wordt dit al gauw omgezet naar 100mg

Al bij al dus een goede bron van voedingstoffen die een mens dagelijks nodig heeft!

woensdag 22 april 2009

De ruwe cacao : De bewerkingen : hier wordt het verschil gemaakt


Vroeger, bij de Indianen zoals Azteken en Maya’s, was cacao een ‘heilig’ goedje. Het werd geoogst, de vruchten werden uit de bast verwijderd , ondergingen een gistingsproces, werden gedroogd, geroosterd, verpletterd tussen vuurwarme stenen en de massa die daarbij verkregen werd, werd aangelengd met heet water en gekruid om de bittere smaak weg te werken. Meestal werden pikante kruiden toegevoegd. Het werd meestal enkel gebruikt in hogere kringen, voor de hogepriesters en de vorst met zijn hofhouding.

Bij het ontdekken van deze drank door de kolonialisten , en het invoeren van de gedroogde cacaoboon in Europa, werd nog enkel eeuwen bijna dezelfde artisanale verwerkingsmethode gebruikt en was het slechts op kleine schaal verkrijgbaar, zeer lang zelf enkel bij de apotheker. Slechts eind 19de eeuw werden er stilaan machines gebruikt om sommige verwerkingen te doen en kon op grotere schaal geproduceerd worden.De pikante kruiden werden bij de invoering in Europa vrij snel vervangen door zoetere toepassingen zoals suiker en honing, waardoor het zo stilaan de smaak benaderde van hetgeen we hier nu gewoon zijn.

Het is niet de bedoeling u hier een volledig beeld te geven van het volledige productieproces, dat kan u vinden in de aangepaste literatuur. Maar toch zijn een aantal aspecten ervan van zeer groot belang want zij maken het verschil. Na het zorgvuldig plukken van de cacaobonen worden de bast en het merendeel van het vruchtvlees voorzichtig verwijderd, ondergaan de bonen een gistingsproces en worden de cacaobonen daarna meestal zongedroogd ter plaatse. Eens ingevoerd worden ze gekeurd, er mogen geen ziektes ingeslopen zijn, het gistingsproces moet perfect verlopen zijn. De bonen worden gereinigd, en geroosterd : zoals voor koffie blijkt het roosteren van de cacaoboon een belangrijke geheim van elk chocoladeproduct. Naargelang de soort worden de bonen ongeveer een half uur verhit tot een temperatuur van 130° tot 150°C opdat de cacao later tot een boterige massa zou kunnen verwerkt worden. Eens gekoeld worden de bonen verbrijzeld onder walsen, de onbruikbare velletjes komen zo los van de kernen en worden verwijderd. De rest valt in grove stukken, die ‘nibs’ genoemd worden. Dit is nog absoluut niet de chocolade zoals wij die kennen. Van hieruit moet nog de cacaoboter gescheiden worden van de cacaopoeder en dit gebeurt eerst door het vermalen van de kernen door grote walsen. Door de warmte die hieruit ontstaat, smelt de cacaoboter die de celdelen omhult. Nu ontstaat eindelijk de cacaomassa die eigenlijk het voorstadium van de chocolade vertegenwoordigt. Deze massa wordt in grote tanks bewaard en in beweging gehouden, anders zou hij stollen. Om de cacaoboter effectief te scheiden van het cacaopoeder wordt deze massa verhit tot 80° à 90°C en in een hydraulische pers gedaan, de boter wordt er onder hoge druk uit geperst en er blijft een cacaokoek over die kan vermalen worden. Deze poeder gaat dan naar de verschillende fabrieken, ateliers, patisserieën, chocolatiers, enz. met de afzonderlijke cacaoboter. Deze beide afzonderlijke producten worden echter ook in verschillende andere toepassingen gebruikt zoals de cosmetica, vb.

Bij sommige producenten ondergaat de cacaoboon ook nog een alkaliserend proces om de smaak of kleur te beïnvloeden. Hierbij wordt de cacao in een gesloten vat onder druk verwarmd tot 110°C en gemixt met een zuurstofhoudend gas. Tijdens heel dit proces blijft het condenswater gevangen in de luchtdichte trommel. Pas bij afkoeling kan het water verdampen.

U hebt waarschijnlijk al gehoord dat bij het koken veelvoedingsstoffen uit groenten en fruit grotendeels verloren gaan. Het is een algemene regel, dat hoe korter gekookt, gestoomd of gewokt, hoe meer voedingsstoffen er behouden blijven, rauw is nog beter. Ook door gisting gaan veel voedingsstoffen verloren, wat niet wil zeggen dat je het eten van groenten en fruit moet achterwege laten, je moet er alleen meer van eten om aan de hoeveelheid vitaminen en mineralen te komen die je nodig hebt.

Dat is juist hetzelfde voor cacao. Niettegenstaande nu reeds in vele talen en superlatieven gesproken wordt over de goede eigenschappen van donkere chocolade in het algemeen,(zoals hij nu verwerkt wordt) mikt Xoçai nog hoger en neemt hiermee het voortouw in de chocolade revolutie.
Samen met een Belgische Firma werd een nieuw procedé op punt gezet waarbij de cacao KOUD geperst wordt, zonder gistingsproces en zonder alkaliserend proces. Dit procedé is gepatenteerd en Xoçai verwierf de alleenverdeelrechten wereldwijd.

Zo krijgen we een uniek stukje chocolade zonder onmiddellijke concurrentie en met veel toegevoegde waarden. In USA wordt gesproken van "functionele voeding", in Canada mogen ze het label "Gezonde voeding" dragen.

Ruwe Cacao : Herkomst



Cacao groeit aan de bomen, maar niet in de poedervorm zoals we die kennen. Vindt u dit een belachelijke zin, waarschijnlijk wel, doch het is bedoeld als een statement.

Mensen hebben meer en meer de neiging ervan uit te gaan dat alles in een fabriek gebeurt, en verliezen uit het oog dat alles (in voeding toch) het product is van enerzijds een natuurlijke grondstof en anderzijds menselijke hulp aan die voedselketen. Zo ook voor cacao. Iedereen weet ondertussen wel dat dit een ingrediënt is van Chocolade is, maar daar stopt het meestal. Dat er tegenwoordig ook al veel chocolade producten op de markt zijn die waarschijnlijk slechts een vleugje cacao bevatten en voor de rest chemische vervangers, is minder geweten, (cacao is duur, het is niet voor niets dat het soms het ‘bruine goud’ genoemd wordt) . En dat de eindproducten, om te beantwoorden aan onze smaak, ‘verrijkt’ worden met een boel additieven, kleurstoffen, vulmiddelen, enz. nemen we erbij als een noodzakelijk kwaad en staan er niet meer bij stil.

Aanvankelijk werd cacao uitsluitend in Zuid- en Midden- Amerika gevonden, de belangrijkste landen daarvan zijn nu nog Brazilië, Ecuador, Colombia, Mexico en Venezuela op kop, doch ook De Dominicaanse Republiek en Trinidad. Sinds de Kolonisatie is dat enigszins veranderd, elk koloniserend land heeft de cacaoboom uitgevoerd naar zijn eigen kolonie rond de evenaar (plaats waar hij het best groeit) en zo vind je nu cacaobomen in Afrika (Ivoorkust en Ghana voornamelijk doch ook Nigeria en Kameroen), Indonesië (Java en Sumatra) en Papoea-Nieuw-Guinea. Dat er verschillende kwaliteiten zijn in cacao is een kennis die ikzelf ook nog maar ontdekt heb omdat ik er meer begin over te lezen. Zo wordt gesproken over Forastero – de algemene huishoud chocolade zeg maar , deze maken 80% uit van de wereldproductie, en worden voor heel veel toepassingen gebruikt. Ze zijn beter bestand tegen omgevingsinvloeden, ziektes, e.d. en de bomen dragen meer vruchten. De andere zijn edelsoorten, met mooie namen zoals Criollo, die een aantal ondersoorten heeft, Trinitario (een kruising tussen beide vorige), de Nacional (enkel te vinden in Ecuador) en de top of de bil, de bijna onbetaalbare Porcelana. Deze maken slechts 20% van de productie uit en worden vooral gebruikt voor Top-chocolades. Ze zijn veel gevoeliger voor ziektes en omgevingsinvloeden en kweken veel minder gemakkelijk, waardoor ze ook veel duurder zijn.

De kweekomstandigheden van de cacaobomen hebben ook veel invloed op de kwaliteit, doch ik zal u hier niet bezighouden met een cursus cacao-kweken.

Xoçai werkt met cacao uit kleine familieplantages in Ivoorkust, die kweken met respect voor de natuur en de medewerkers en geen pesticiden gebruiken. Dit is al een eerste facet over wat deze firma in petto heeft en past perfect in het totaalbeeld.

dinsdag 7 april 2009

Geschiedenis


(bij de tekening : azteken drinken het chocoladedrankje)


Laat ons eerst even teruggaan in de geschiedenis. Nu chocolade volledig is geïntegreerd in ons bestaan zouden we weleens kunnen vergeten dat het een natuurlijke origine heeft nl. een cacaoboon

De Cacaoboon is afkomstig uit het Amazonewoud en werd door de Mayas en Azteken gecultiveerd. Deze volkeren erkende vrij vroeg de wellness krachten van deze vrucht ‘de cacaoboon’ en verbruikte deze in vloeibare vorm. Ze noemde de drank “chocolatl” (werd Xocolatl geschreven),die als ‘bitter water’ vertaald kan worden. Hierbij werd de cacaoboon (cacahuatl) gegrild en verbrijzeld op vuurwarme stenen. De bekomen pasta werd opgewarmd en aangelengd met water, en naargelang op smaak gebracht met vanille, peper, chilipeper, kaneel, anijs, of andere specerijen.
Dit drankje had de reputatie voedzaam te zijn, een versterkende energieleverancier en werd tevens als afrodisiacum geprezen.

De Mayas en Azteken gebruikten de cacao als betaalmiddel, onder andere belastingen en slaven werden ermee betaald.
Christofel Columbus kwam als eerste Europeaan in aanraking met cacao in juli 1502 op het eilandje Guanaja (nu Honduras) doch schonk geen aandacht aan ‘die bonen’. Als in 1519 Hernàn Cortès in Mexico aankomt en start met de verovering van de nieuwe wereld, wordt hij ontvangen door Montezuma die hem een cacaodrank als verwelkoming aanbiedt. Cortès wist wèl de waarde van die drank te appreciëren en schreef in zijn dagboek : “na het drinken van dit drankje, kan je de hele dag verder reizen zonder vermoeidheid en zonder behoefte aan ander voedsel.”

In 1524, stuurde Hernán Cortès een lading cacaobonen naar Keizer Karel V en zijn hofhouding maakte er een drankje van dat met honing zoeter gemaakt werd. Het monopolie bleef meer dan 50 jaar in Spaanse handen. Slechts in 1594 duikt Chocolade op in Italië, via Napels wordt hij dankzij een wetenschapper uit Nuremberg – Johann Volckammer- in 1641in Duitsland ingevoerd. Frankrijk kent chocolade onder die benaming reeds sinds 1625, dankzij het huwelijk van Anna van Oostenrijk, dochter van Filip III van Spanje met de Franse Koning Louis XIII. De nieuwe Franse Koningin introduceerde de chocolade aan het Franse hof en de religieuze gemeenschap , er wordt verteld dat de kloosterlingen als eerste specialist werden in het verwerken van deze nieuwe chocoladedrank. Een eerste patent voor 29 jaar werd door Louis XIV verleend aan David Chaillou, officier van de Koningin, om “het unieke voordeel om een bepaalde bereiding – chocolade genaamd- te produceren, te verkopen en in omloop te brengen. Deze David Chaillou had een boetiek in Parijs, toen was de chocolade vooral een voordeel voor het hof, de geestelijken en de dokters. De Engelsen begonnen sinds 1660 cacaobomen te planten in hun kolonie Jamaïca. In die tijd was Holland reeds vermaard in de scheepvaart en zagen zij vlug het nut in van de cacao en wierpen zich daarop op als vervoerder tussen Amerika en Europa. Het monopolie van D. Chaillou eindigt in 1693, het drankje werd dan bereid door een aantal ‘Apothekers’ en kruidenverkopers, doch nog steeds op kleine schaal. De bereiding blijft vrij primitief doch kent een zeer grote evolutie in de volgende eeuw. In 1728 verschijnt de eerste ‘chocoladeverwerking met hydraulische machines’ in Bristol (Engeland).
In vogelvlucht een aantal belangrijke data : in 1815 installeert de Nederlander VAN HOUTEN de eerste chocolade fabriek , kort gevolgd door de Zwitser Caillier (SUCHARD) in 1819, dan KOHLER in 1824 (Lausanne) en LINDT et TOBLER. Het is de Zwitser Caillier die als eerste met een BLOK harde chocolade komt, tot dan toe werd chocolade nog altijd vloeibaar bereid.
Voor België is het wachten tot 1883 dat CÔTE D’OR met een eerste chocolaterie komt en in 1912 komt NEUHAUS als eerste met een ‘gevulde’ chocolade die Praline genoemd wordt.
Chocolade is vlug de favoriet voor het creëren van verschillende ‘snoep’ : in koekjes, rond noten, als pasta, als beleg. Milky Way zou al bestaan van 1923. Kwatta komt als eerste met een ‘latje’ chocolade van 45 gr voor kleinverbruikers in 1921, Nuts komt als eerste met een chocolade gegoten rond noten in 1930, enz. Het valt op dat een aantal van de eerste spelers op de markt, nog altijd de markt domineren. Chocolade is dus een zeer constante factor die nog steeds tot de verbeelding en de smaakpapillen spreekt.
Je vindt nog meer data op http://nl.wikipedia.org/wiki/Chocolade#Geschiedenis

Spijtig genoeg zijn met de evolutie van de verwerking van de cacaobonen ook veel van hun specifieke natuurlijke eigenschappen min of meer verloren gegaan, maar alles komt terug.
Lees mij verder.